Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee is geheel omgeven door water: een waar paradijs voor surf-, zeil-, duik-, en zwemliefhebbers. Het is een eiland boordevol mogelijkheden.
Wandelen en fietsen zijn uitstekende manieren om het eiland Goeree-Overflakkee te verkennen. Wandel- en fietsroutes leiden u langs prachtige historische dorpjes en natuurgebieden zoals de Slikken van Flakkee. Zie ook de website van Natuur- en Recreatieschap De Grevelingen en de webpagina Hellegatsplaten van deze website.
Oude-Tonge ligt op zo’n 15 km vanaf Ooltgensplaat en is per schip te bereiken zonder dat u een sluis door hoeft. Daar zijn horecavoorzieningen, een supermarkt en het plaatsje is erg leuk om eens door te wandelen. Ook kunt U er fietsen huren om de omgeving te bekijken.

Historie:
(Tekst via vm Gemeente Oostflakkee)

Op 25 juni 1284 kocht Albrecht van Voorne de heerlijkheid Grijsoord van graaf Floris V. Het was destijds een gebied bestaande uit slikken en gorzen, waarop alleen in de zomermaanden herders met hun schapen verbleven. Behalve herders verbleven in Grijsoord ook vissers en vogelvangers. Het gebied werd ook gebruikt voor het winnen van zout uit de onder de klei gelegen veenlaag (darinckdelven).
Op 25 mei 1438 ondertekenden Pieter Gerritsz, Cornelis Gillisz van Cleijburg en Pieter Huygenszoon de officiƫle overeenkomst voor de bedijking van dit gebied.
In het voorjaar werd hiermee begonnen, zodat de dijk gereed zou zijn in het najaar, als men stormen kon verwachten. Daarom werden uit de omgeving honderden dijkwerkers ingezet die ondergebracht werden in houten loodsen. Na de bedijking slibden de omliggende kreken binnen enkele jaren dicht. In de jonge polders werd vooral landbouw en veeteelt beoefend. De vruchtbare klei leende zich prima voor het verbouwen van graansoorten, vlas, meekrap, erwten en bonen. Bij een hoge stormvloed in 26 januari 1682 kon het water op de Kaai, altijd de meest kwetsbare plaats, met vloedplanken tijdig worden gekeerd, zodat Oude-Tonge gespaard bleef.
Het dorp bestond oorspronkelijk slechts uit de Kaai, de Oostdijk, de Molendijk, de Voorstraat en de Kerkring. Aan de oostelijke en westelijke Achterweg stonden houten landbouwschuren. De eerste woningen in de Nieuwstraat, vrijwel zeker houten woningen, werden daar in de 16e eeuw gebouwd. Op 21 en 22 april 1647 woedde een grote dorpsbrand, waardoor ongeveer 150 huizen en schuren op de Molendijk en de Oostdijk en aan weerszijden van de Voorstraat in de as werden gelegd. Ook het gemeentehuis brandde af, zodat de meeste archieven van voor die datum verloren zijn gegaan.

Middelharnis, zo’n 15 kilometer verderop, is de grootste stad van het eiland. Hier vindt u wat meer en wat grotere winkels op en rondom het winkelgebied d’n Diek. Het is een aardig plaatsje waar u heerlijk kunt eten en ’s zomers lekker kunt genieten van de zon op een terrasje aan de haven.
Het Rien Poortvliet museum heeft veel het werk van deze bekende kunstenaar. Rien Poortvliet hield van kabouters en heeft er heel veel getekend. Ook die kabouters kunt u in dit museum uitgebreid bekijken.

Naar boven